Burocràcia

Per marxar a qualsevol lloc, el primer que s’ha de fer és esbrinar com arribar-hi i la documentació necessaria per a poder-hi entrar.

En aquest cas, arribar a Nova York no és cap problema, doncs aquesta és una de les ciutats més importants i transitades del món, i per tant, està molt ben comunicada amb tot arreu. Des d’Europa hi ha vols directes des de totes les ciutats principals, fins i tot des Barcelona.

Entrar-hi ja és un altre tema. Els EUA estan molt preocupats per la seguretat del seu país, i després dels atemptats de l’onze de setembre de 2001, les mesures de seguretat per entrar-hi van augmentar exponencialment fins a uns nivells que freguen els límits de la paranoia. Actualment, algunes d’aquestes mesures s’han relaxat un mica, sobretot pel que fa a països “amics”, amb els quals tenen un acord d’exempció de visat. Aquest acord, permet a la majoria d’habitants europeus, també als catalans, entrar als EUA per a un període de fins a 90 dies (3 mesos) sense necessitat d’obtenir prèviament un visat.

Tot i així, és obligatori disposar d’un passaport electrònic (tots els nous ho són) i demanar una autorització de viatge a través d’internet.

Com que la meva estada supera els 3 mesos, en el meu cas és necessari obtenir un visat. El primer pas és buscar quin tipus de visat s’adapta a les teves necessitats i la teva situació. Això normalment es pot buscar a la pàgina web de l’ambaixada dels EUA del teu país. Jo necessito un visat del tipus J-1, per a visitants d’intercanvi considerats no-immigrants.

Els passos per aconseguir aquest visat són els següents:

Primer necessites ser acceptat en un programa oficial dels EEUU i un patrocinador, en el meu cas la universitat d’Stony Brook, que et pugui tramitar un certificat d’acceptació (formulari DS-2019). En aquest document hi figuren dades sobre el programa, com les dates d’inici i final, la categoria de l’intercanvi o el seu cost aproximat i és bàsic per a poder demanar una entrevista a l’ambaixada i aconseguir el visat.

Els requisits per a demanar aquest certificat d’acceptació varien depenent del programa i el patrocinador. La universitat d’Stony Brook, em demanava omplir un formulari amb informació personal, un currículum vitae amb un format específic, una prova del meu coneixement d’anglès, una prova dels meus estalvis i dels d’un aval·lador per assegurar-se que em puc pagar l’estada i una fotocòpia del meu passaport.

Un cop recopilada tota la documentació, el procés de tramitació del formulari DS-2019 va ser molt ràpid i em van enviar l’orginal a casa amb una companyia de transport exprés.

Amb el formulari DS-2019 en mà, has d’omplir un altre formulari (I-901) i pagar la taxa SEVIS I-901 a través d’internet. Aquesta taxa és de 180$ per a la gent que demana un visat del tipus J-1.

També has d’omplir un altre formulari interminable amb tot tipus de qüestions (DS-160) a través d’internet i imprimir-te’n el comprovant.

Una vegada tens el certificat d’accepatció DS-2019 original, el comprovant d’haver omplert el formulari DS-160 i el comprovant d’haver pagat la taxa I-901, ja pots demanar cita a l’ambaixada. El consulat dels EEUU a Barcelona no tramita visats, i per tant, has de contactar amb l’ambaixada, a Madrid. El preu de trucada a l’ambaixada és de 1.18€/min. si truques des d’un telèfon fix i més car si truques des d’un mòbil. Allà et demanen informació, s’asseguren de que disposis de tots els documents necessaris i t’assignen un dia i una hora per a l’entrevista. En el meu cas, com que anava una mica just de temps, vaig trucar un dilluns i em van donar hora pel dimecres a primera hora.

Un cop tens cita, i els documents que he mencionat abans, només falta que agafis el passaport, assegurant-te  que aquest no caduca abans de 6 mesos de la data prevista d’entrada als EEUU, et facis una foto de 5x5cm i passis per una oficina del Banco Santander a pagar el cost de l’entrevista (140$/114€). Amb tot això, ja pots anar cap a Madrid.

L’ambaixada té les seves pròpies normes de seguretat. No hi pots entrar amb motxilla, paquets, etc. i no hi pots arribar més de 10 minuts abans de la teva hora d’entrevista. Un cop allà, un agent de seguretat comprova que duguis els documents necessaris i que figuris a la llista de cites. El segon control consisteix en passar per un detector de metalls. En aquest punt et requisen el telèfon mòbil i et donen un número per a recuperar-lo a la sortida. El tercer control consisteix a comprovar que realment tens tots els documents necessaris preparats. Aquí et donen un sobre, que hauràs d’omplir amb les teves dades per a que t’enviin el passaport a casa i et fan passar a la sala de les entrevistes, amb un número. Aquí t’avisen que et cridaran tres vegades. El primer cop és per recollir els documents i el sobre. El segon per a digitalitzar les teves empremtes digitals, primer els 4 dits llargs de la mà esquerra, després els de la dreta i finalment els dos polzes. L’últim cop que et criden és per fer-te un parell de preguntes, per assegurar-se que has dit la veritat i que el que dius allà coincideix amb les respostes del formulari, i et comuniquen si el teu visat ha estat aprovat.

Ara ja pots marxar, i en un breu plaç de temps, jo el vaig rebre l’endemà, rebràs el teu passaport amb el visat estampat.

Amb el visat al passaport, ja pots comprar els billets d’avió. A mi, fent-ho a última hora, els més barats que vaig trobar em van costar 777€ anar i tornar en un vol directe BCN-NY.

Ja ho tinc tot apunt per marxar a NY, els bitllets, el passaport amb el visat i el certificat d’acceptació DS-2019 original. I un cop arribi allà, què?

Anuncis

One response to “Burocràcia

  1. Neus

    Molt ben redactat i explicat, has aconseguit sitetitzar això que és un pal, la burocràcia, i que es faci amè, deu ni do tots els moviments que has hagut de fer. I són molts els diners que tot plegat costa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s