Manhattanhenge (1/2)

Manhattanhenge és el nom amb el que es defineix el fenòmen que es dóna quan que el sol s’alinea a la perfecció amb algunes avingudes de Manhattan i podem observar com es pon entre els imponents gratacels de la ciutat. S’anomena Manhattanhenge en referència a l’Stonehenge del Regne Unit, on les misterioses pedres estan col·locades de tal manera, que un cop a l’any, coincidint amb el solstici d’estiu, el sol es pon en perfecta alineació amb algunes de les pedres.

imatge treta d’aquí

A diferència del que passa a Stonehenge, però, aquí el fenòmen no coincideix amb cap solstici, i per aquest motiu el Manhattanhenge es produeix dos cops a l’any, un abans i l’altre després del solstici d’estiu, que aquest any cau el 20 de juny.

Jo que sóc força incult i tinc la geometria una mica oblidada, vaig pensar: Llavors, aquests dos dies el sol també surt exactament alineat amb els carrers de Nova York? No. Pensant una mica en la posició de la Nova York a la Terra i en com es mou el planeta, és evident que no. Tot i així, aquest fenòmen, el de la sortida de sol alineada amb els carrers, també es dóna. Per tant, el sol també surt dos cops a l’any alineat amb les avingudes de la ciutat. Com en el cas de l’Stonehenge, però, el cas més famós és el de les postes de sol. I de fet millor!, sempre ve més de gust veure una posta de sol ara que fa bon temps, que llevar-se d’hora i esperar que surti el sol quan encara fa fred (i a  l’hivern, a Nova York, de fred en fa molt pel què tinc entès).

Neil deGrasse Tyson, un astrònom que dirigeix el Planetari Hayden, vinculat al Museu d’Història Natural, té un blog on anuncia les dates exactes del Manhattanhenge d’aquest any: el 29-30 de maig i el 11-12 de juliol. Hi ha dos dies per a cada Manhattanhenge perquè un dels dies es pot veure el sol sencer entre els edificis i l’altre, el de debó, només se’n veu la meitat superior.

També explica altres coses interessants com ara les causes principals que fan que poguem gaudir d’aquest especatcle:

  1. Els carrers totalment rectes de Manhattan, que magnifiquen l’efecte visual del sol entre els blocs de vidre i formigó.
  2. El riu Hudson i l’orografia i el disseny urbà de la veïna Nova Jersey, que ens permeten veure el sol desapareixent per l’horitzó.

Finalment, comenta que els dos dies es corresponen aproximadament amb dues dates assenyalades:

  1. El Memorial Day, que va ser abans d’ahir, dia 28 de maig, i és una data en què els americans recorden a tota la gent que ha mort servint les forces armades del   país.
  2. L’All Star de beisbol, que es cel·lebrarà el 10 de juliol, i que és una festa/espectacle on participen els escollits com a millors jugadors de la lliga americana d’aquest esport.

I fa broma dient que possiblement els antropòlegs del futur arribaran a la conclusió, guiats pel sol, que els americans veneraven la guerra i el beisbol. No s’equivocarien pas gaire oi?

Fins aquí la part teòrica doncs. Ara només fa falta buscar un carrer des d’on es pugui veure bé la posta i creuar els dits perquè faci bon dia. La primera no sembla gaire difícil. Hi ha dos carrers que semblen els candidats perfectes: 34th St. i 42nd St. El motiu és que en el primer hi ha l’Empire State Building, i en el segon hi ha l’edifici Chrysler, edificis mítics de la ciutat.

Ahir, dia 29 de maig, va fer un dia espatarrant. El cel va estar totalment clar tot el matí i gran part de la tarda. Però una hora abans de la posta de sol, el vent va fer arribar un núvol ben fosc que no ens va deixar veure absolutament res! Tot i així, un bon grapat de freaks ens havíem ajuntat a la cruïlla de Park Ave. amb 34th St.

Va ser molt curiós, perquè érem bastants, tots amb càmeres bones i mirant cap al mateix lloc, on només hi havia un núvol negre gegant. La gent que passava pel carrer segur que pensava que estàvem grillats, esperant el dia del judici final o algo així. I clar, tot i no veure’s res, a la hora aproximada de la posta de sol, ja ens veus a tots fent fotos… perquè d’acord que vam estar allà fent el passarell esperant que a l’últim instant un miracle diví fes desaparèixer el núvol negre, però com que això no va ocórrer i no podíem tornar a casa amb les mans buides i l’orgull ferit, doncs vam aprofitar.

Avui, dia 30 de maig, el dia ha estat ennuvolat, però a la tarda s’han obert algunes clarianes. Tornant de la universitat, he arribat a la ciutat una hora i mitja abans de la posta de sol. Com que tenia temps, he anat a comprovar des de quin carrer m’agradaven més les vistes. He après una cosa. Per veure el Manhattanhenge també hi ha classes socials.

Hi ha la classe alta. Es reconeixen per estar esperant amb els trípodes muntats en un pont elevat més d’una hora abans que es pongui el sol, ocupant tota la vorera. La púrria que va a peu per Manhattan perquè no es pot permetre un taxi, quan se’ls troba, ha de jugar-se la vida caminant pel mig de la carretera.

   

I hi ha la classe baixa, que tempta a la mort situant-se al mig del carrer amb el semàfor en vermell confiant que els conductors de Nova York, tot i ser hora punta, tot i estar encegats pel sol, seran prou hàbils per a no atropellar-los.

Com passa normalment, tot comença amb un primer heroi, disposat a convertir-se en màrtir per aconseguir la foto perfecta:

   

Llavors, a aquest, el segueixen un segon, un tercer, etc.:

Al principi el respecten i el deixen encapçalar el grup. Però quan el grup es fa molt gros, la cosa es descontrola i l’heroi perd la seva posició privilegiada…

Ara tot està preparat, només queda esperar el gran moment…

          

        

I quan tot sembla ben apunt… apareix un núvol que ens impedeix, un cop més, disfrutar plenament de l’espectacle!

I hem de tornar a casa conformant-nos amb fotos mediocres.

                       

Creuaré els dits per poder contemplar un Manhattanhenge com cal el següent mes de juliol. Ja us explicaré què tal!

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Experiències

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s